درباره بیمه

 

درباره بیمه

تعریف واژه بیمه:

واژه بیمه که در زبان فرانسه assurance و در زبان انگلیسی insurance نامیده می شود، ظاهراً به کلام فارسی شباهت دارد ولی معلوم نیست از چه تاریخی مصطلح شده و غرض از استعمال آن چه بوده است. لغت شناسان معتقدند که واژه های انگلیسی و فرانسه از ریشه لاتینی securus که به معنای اطمینان است گرفته شده و علاوه بر عقد بیمه در معانی تضمین، تأمین، اعتماد یا اطمینان به کار رفته است. واژه بیمه در اغلب زبان های دیگر نیز از همین ریشه مشتق شده است. در حالی که تصور نمی رود که واژه «بیمه» در فارسی خود از ریشه های عربی، ترکی، عبرانی، یونانی، روسی یا لاتین باشد، گو اینکه واژه های بسیاری در زبان فارسی از این زبان ها گرفته شده، با این همه، به نظر می رسد که ریشه اصلی همان «بیم» است زیرا عامل اساسی انعقاد عقد بیمه، ترس و گریز از خطر است.

تاریخچه بیمه:

هر چند که عملیات بیمه گری قدمتی چند هزار ساله دارد چنانکه در کتیبه های ایران باستان نیز موجود است، اما بیمه به شکل امروزی از سده چهاردهم میلادی به وجود آمد و اولین نوع بیمه هم بیمه های باربری دریایی بود. بعد از آتش سوزی مهیب لندن نیز، بیمه آتش سوزی به فکر اندیشمندان رسید.

پس از آن در قرن هفدهم میلادی، در قهوه خانه ای در لندن به نام لویدز که محل ملاقات تجار بود، قرارداد های بیمه ای شکل گرفت و به همین ترتیب انواع مختلف بیمه ای به سراسر دنیا نفوذ کرد. به طوری که امروزه بسیاری از خطرات پیش روی بشر توسط بیمه نامه ها با عناوین مختلف تحت پوشش قرار می گیرد.

در سال 1310 هجری شمسی نیز فعالیت جدی ایران در زمینه بیمه با تصویب قانون ثبت شرکت ها در ایران شروع شد. متعاقب تصویب این قانون، بسیاری از شرکت های بیمه خارجی از جمله گستراخ، آلیانس، ایگل استار، یورکشایر، رویال، ویکتوریا، ناسیونال سویس، فنیکس، اتحادالوطنی و ... به تأسیس شعبه یا نمایندگی در ایران پرداختند.

درباره بیمه

پس از آن در شانزدهم شهریور ماه 1314 شرکت سهامی بیمه ایران با سرمایه اولیه 20 میلیون ریال تأسیس شد. دو سال پس از تأسیس شرکت سهامی بیمه ایران یعنی در سال 1316، «قانون بیمه» در 36 ماده تدوین شد و به تصویب مجلس شورای ملی رسید. نخستین شرکت بیمه خصوصی ایران به نام «بیمه شرق» در سال 1329 خورشیدی تأسیس شد. پس از آن نیز شرکت های بیمه خصوصی دیگر به نام های آریا، پارس، ملی، آسیا، البرز و امید تأسیس شدند که تعدد شرکت های بیمه، ضرورت اعمال نظارت بیشتر دولت بر این صنعت و تدوین اصول و ضوابط استاندارد برای فعالیت های بیمه ای به منظور حفظ حقوق بیمه گذاران و بیمه شدگان احساس می شد. به همین دلیل در سال 1350 «بیمه مرکزی ایران» به منظور تحقق هدفهای فوق تأسیس شد. در ماده یک قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری چنین آمده است: «به منظور تنظیم و تعمیم و هدایت امر بیمه در ایران و حمایت از بیمه گذاران و بیمه شدگان و صاحبان حقوق آنها، همچنین به منظور اعمال نظارت دولت بر این فعالیت، موسسه ای به نام بیمه مرکزی ایران طبق این قانون به صورت شرکت سهامی تأسیس می گردد.»

بیمه مرکزی ایران مستقیماً فعالیت بیمه ای نمی کند و بنابراین رقیبی برای موسسات بیمه کشور نیست. تأسیس بیمه مرکزی ایران، قوام بیشتری به صنعت بیمه کشور داد و از آن پس «شورای عالی بیمه» که یکی از ارکان بیمه مرکزی ایران است ضوابط و مقررات مختلفی در زمینه نحوه اجرای عملیات بیمه ای در کشور و نرخ و شرایط انواع بیمه نامه ها تصویب کرد.

موسسات بیمه کشور تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی با ترکیبی از یک شرکت دولتی، دوازده شرکت بیمه خصوصی و دو موسسه بیمه خارجی به صورت نمایندگی در سطح کشور فعالیت می کردند. در چهارم تیر 1358 بنا بر تصمیم شورای انقلاب دوازده شرکت خصوصی، ملی اعلام شدند و پروانه فعالیت دو نمایندگی خارجی بیمه نیز لغو گردید. بدین ترتیب بر اساس مقررات قانون ملی شدن موسسات بیمه و موسسات اعتباری، تصدی امر بیمه و اداره دوازده شرکت بیمه ملی شده به دولت واگذار شد و با تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در 24 آبان 1358 که طی آن نظام اقتصادی کشور به سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی تقسیم گردید، صنعت بیمه در جوار شماری از صنایع مهم به صورت مالکیت عمومی در بخش دولتی در اختیار دولت قرار گرفت. شایان ذکر است که متعاقباً ده شرکت بیمه ملی شده به لحاظ فعالیت نامطلوب در یکدیگر ادغام شدند و شرکت بیمه دانا که از آن پس منحصراً می بایست در بخش بیمه های اشخاص فعالیت می کرد تاسیس گردید. چند سال بعد نیز ماده واحده ای به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید که به موجب آن بیمه دانا نیز همانند سایر شرکت های بیمه در هر دو بخش بیمه های اموال و اشخاص فعالیت خواهد کرد.

از ابتدای دهه هشتاد نیز با توجه به موج خصوصی سازی صنایع، تأسیس شرکت های بیمه خصوصی آغاز گردید که در سال 89 با خصوصی شدن سه شرکت بیمه آسیا، دانا و البرز، به جز شرکت بیمه ایران که کماکان به صورت دولتی فعالیت می کند، مابقی شرکت ها به صورت خصوصی به فعالیت می پردازند.

در حال حاضر نیز لیست شرکت های بیمه فعال طبق اعلام بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران به این شرح است :

بیمه ایران
  بیمه آسیا
  بیمه البرز
  بیمه دانا
  بیمه سامان
  بیمه کارآفرین
  بیمه معلم 
بیمه پارسیان
  بیمه سینا
  بیمه توسعه
  بیمه رازی
  بیمه دی
  بیمه نوین
  بیمه ملت
  بیمه پاسارگاد
  بیمه نوین
  بیمه میهن
  بیمه کوثر

 

تقسیم بندی بیمه:

بیمه ها به دو دسته بیمه های اجباری (اجتماعی) و اختیاری (بازرگانی) تقسیم بندی می شوند.

الف) بیمه های اجتماعی (اجباری)

درباره بیمه

بیمه های اجتماعی که «بیمه های اجباری» یا «بیمه های ناشی از قانون» نیز خوانده می شود بیشتر در مورد کارگران و طبقات کم درآمد جامعه کاربرد دارد؛ یعنی افرادی که از یک سو نیروی تولیدی جامعه محسوب می شوند و از دیگر سو، خود کمتر به فکر تأمین آینده و معیشت خویش هستند. در نتیجه، دولت در جهت حمایت از این قشر، به موجب قانون، ایشان را زیر چتر حمایت بیمه های اجتماعی قرار می دهد.
ویژگی بیمه های اجتماعی این است که اولاً شخص دیگری (کارفرما) در پرداخت قسمت اعظم حق بیمه مشارکت دارد و درصد کمتری را بیمه شده می پردازد؛ ثانیاً بر خلاف بیمه های بازرگانی که حق بیمه متناسب با ریسک تعیین می شود، در بیمه های اجتماعی حق بیمه درصدی از حقوق یا دستمزد بیمه شده است و ارتباطی با ریسک ندارد.

ب) بیمه های بازرگانی (اختیاری)

به بیمه های بازرگانی «بیمه های اختیاری» هم اطلاق می شود و در آن بیمه گذار به میل خود و آزادانه به تهیه انواع پوشش های بیمه ای بازرگانی اقدام می کند. در بیمه های بازرگانی، بیمه گذار و بیمه گر در مقابل هم متعهد هستند: بیمه گر در مقابل دریافت حق بیمه از بیمه گذار، تأمین بیمه ای در اختیار وی قرار می دهد.
بیمه های بازرگانی، با توجه به نوع و طبیعت خطر، به دو دسته بیمه های دریایی و غیر دریایی تقسیم می شود. تقسیم بندی دیگری که انجام میشود تقسیم به بیمه های اموال و اشخاص است. بازارهایی نیز وجود دارند که به موجب آنها بیمه های بازرگانی به دو دسته بیمه های زندگی و غیر زندگی تقسیم می شوند. اصولاً بازارهای بیمه ای با توجه به قوانین و مقررات بیمه ای و ساختار بازار از تقسیم بندی های مختلف استفاده می کنند.

درباره بیمه

 



 

 

میزان رضایت شما از این مطلب چقدر است؟

میانگین نظرات شما: 4.5714

تعدادرای: 14

پشتیبانی 24 ساعته

پشتیبانی 24 ساعته

در راستای ارائه خدمات جامع در تمام ساعت های شبانه روز، نمایندگی شیرخانی برای اولین بار در ایران، خدمات مشاوره و فروش بیمه نامه های مسافرتی، شخص ثالث اتومبیل و بیمه عمر و تشکیل سرمایه سامان را در خارج از ساعت اداری نیز ارائه می دهد. برای مشاهده اطلاعات تكمیلی، روی ادامه مطلب كلیك نمایید:

ادامه مطلب...




آدرس: تهران، مطهری، روبروی ترکمنستان، ساختمان پروشات، طبقه پنجم، واحد۳۰

تلفن دفتر مرکزی: 02188476393

اینستاگرام بیمه سامان تلگرام بیمه سامان آپارات بیمه سامان


تمامی حقوق سایت متعلق به بیمه سامان نمایندگی شیرخانی کد 1103 است.